@article { author = {Razmavar, farshad and Abdeshahi, Abas and savari, moslem and Bayat, Parviz}, title = {Food Security and Factors Affecting it in Rural Societies of Bushehr Province}, journal = {Journal of Rural Research}, volume = {14}, number = {3}, pages = {444-467}, year = {2023}, publisher = {Owner & Primary Publisher: University of Tehran;}, issn = {2008-7373}, eissn = {2423-7787}, doi = {10.22059/jrur.2022.333184.1693}, abstract = {Nowadays, food security is one of the most important concerns of different societies. This concern has especially important in rural areas which are themselves producers of food products. This study has investigated food security and factors affecting it in rural areas of Busher Province. Necessary data were collected by a sample of 380 households who were selected based on Krejcie and Morgan's Table. Data analysis was performed in descriptive and inferential statistics by SPSS18. The results indicated that more than 60% of households have food insecurity. Results also indicated that based on the Mc Carthy model, economic, geographical and social factors have the most effect on food insecurity. Based on the results of hierarchical regression, among the economic factors, the variables such as irrigated land, savings, and number of livestock, among the social factors, variables such as spouse literacy, number of children, dependency burden, and geographical factors, variables such as distance from agricultural sales center, sales through intermediaries and investment of urban people in the rural areas have a positive and significant effect on improving food security.}, keywords = {Food security,Rural Development,sustainable nutrition,Mc Carthy model,Bushehr Province}, title_fa = {امنیت غذایی و عوامل مؤثر بر آن در جوامع روستایی استان بوشهر}, abstract_fa = {امروزه امنیت غذایی یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های جوامع مختلف است. این نگرانی به‌ویژه در مناطق روستایی که خود تولیدکننده مواد غذایی هستند، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. در پژوهش حاضر، به بررسی امنیت غذایی و عوامل مؤثر بر آن در جوامع روستایی استان بوشهر پرداخته شده است. داده‌های موردنیاز از یک نمونه 380 نفری از خانوارهای موردمطالعه که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان انتخاب شده بودند، جمع‌آوری شد. تجزیه‌وتحلیل داده‏ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم‏افزار SPSS18 انجام گرفت. نتایج نشان داد که بیش از 60 درصد از خانوارهای روستایی در وضعیت ناامنی غذایی قرار دارند. همچنین بر اساس مدل مکارتی، مشخص شد که عوامل اقتصادی، جغرافیایی و اجتماعی به ترتیب، بیشترین تأثیر را بر امنیت غذایی دارند. نتایج رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که در بین عوامل اقتصادی، متغیرهایی از قبیل میزان اراضی آبی، میزان پس‌انداز و تعداد دام سبک و سنگین، در میان عوامل اجتماعی، متغیرهایی نظیر سواد همسر خانوار، تعداد فرزندان و بار تکفل و از میان عوامل جغرافیایی، متغیرهایی نظیر میزان فاصله با مراکز فروش محصولات کشاورزی، میزان فروش از‌طریق واسطه‏ها و سرمایه‏گذاری افراد شهری در مناطق روستایی، اثر مثبت و معنی‏داری بر بهبود امنیت غذایی دارند.}, keywords_fa = {رگرسیون سلسله‌مراتبی,تغذیه پایدار,مدل مکارتی,استان بوشهر}, url = {https://jrur.ut.ac.ir/article_86285.html}, eprint = {https://jrur.ut.ac.ir/article_86285_cb4ca5c954bb51077512275db2a550a6.pdf} }