شناسایی موانع ایجاد و گسترش تعاونی‌های روستایی در استان گیلان

نوع مقاله : مقاله برگرفته از طرح پژوهشی

نویسندگان

1 گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

2 گروه مطالعات ناحیه‌ای پژوهشکده محیط‌زیست جهاد دانشگاهی گیلان، رشت، ایران

10.22059/jrur.2024.377524.1956

چکیده

تعاونی‌ها در اکثر کشورهای جهان به‌عنوان یک ابزار مهم برای بهره‌مندی جوامع محلی از منافع توسعه اقتصادی جایگاه بسیار بالایی دارند. در این میان توسعه در نواحی روستایی به علت مواجه با مشکلات عدیده اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی به عوامل مختلفی بستگی دارد، یکی از مهم‌ترین عوامل آن توسعه تعاونی‌هاست که می‌تواند همگام با سیاست‌های دولت در بهبود زندگی، تولید، ارائه خدمات، ارتقاء سطح درآمد و وضعیت اجتماعی مردم روستا نقش مؤثری ایفا کند. ازاین‌رو در تحقیق حاضر به شناسایی موانع ایجاد و توسعه تعاونی‌های روستایی در استان گیلان پرداخته شد. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی و مبتنی تلفیق روش تئوری بنیانی و روش فرا ترکیب هفت مرحله‌ای سندلوسکی، باروسو و وویلس بوده که با استفاده از نرم‌افزار مکس کیودا انجام‌شده است. نتایج تحقیق حاضر که با انجام مصاحبه‌هایی با 120 نفر از ذینفعان شامل 8 نفر از متخصصین، 18 نفر از کارشناسان اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مرکز استان و سایر شهرستان‌ها، 64 نفر از مسئولان و اعضای تعاونی‌های روستایی، 30 نفر از روستاییان شهرستان‌های مختلف و همچنین 9 مورد از تحقیقات مرتبط با تعاونی‌های روستایی استان گیلان به‌دست‌آمده است نشان می‌دهد که به ترتیب پنج مقوله هسته‌ای نهادی- مدیریتی، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، آگاهی و قوانین به ترتیب مهم‌ترین موانع به شمار می‌روند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Identifying obstacles to the establishment and development of rural cooperatives in Gilan province

نویسندگان [English]

  • Mehdi Hesam 1
  • Habib Mahmoodi 2
1 Department of Geography and Rural Planning, Faculty of Literature and Humanities, University of Guilan, Rasht, Iran
2 Faculty Member of the Environmental Research Institute, (Academic Center for Education, Culture, and Research (ACECR), Iran
چکیده [English]

A B S T R A C T
Development in rural areas depends on various factors due to facing many economic, social, and environmental problems; one of the most important factors is the development of cooperatives, which can be synchronized with the government's policies in improving life, production, providing services, raising the level of income. and the social status of the village people to play an effective role. Therefore, in the present research, the obstacles to establishing and developing rural cooperatives in Gilan province were identified. According to the latest statistics, Gilan province has 937 cooperatives in rural areas, which are scattered in only one-third of the villages of the province. The current research method is qualitative and based on the integration of the grounded theory method and the seven-step metacombination method of Sandelowski, Barroso, and Willis, which was carried out using MAXQDA software. The results of the present research, which were obtained by conducting interviews with 120 beneficiaries, including 8 experts, 18 experts from the General Department of Cooperatives, Labor and Social Welfare in the capital of the province and other cities, 64 officials and members of rural cooperatives, 30 from The villagers of different cities and also 9 cases related to rural cooperatives of Gilan province have been obtained; it shows that the five core categories of institutional-management, economic, social-cultural, awareness and laws are the most important obstacles, respectively.
Extended Abstract
Introduction
The experience of developed countries shows that cooperatives are the best organizations that have managed to provide the means for the gathering of scattered and disparate forces, at the same time, talented and motivated. On the other hand, extensive studies have proven that cooperatives can contribute to rural development by increasing the efficiency of resources, facilitating the access of villagers to wider markets, forming the clamp of the value chain and the participation of all sections of villagers, including women, to achieve sustainable rural livelihoods and resilience.  Cooperatives are considered to be the most organized rural institution. Its main operators are the people living in the village as a spontaneous and independent institution from the government sector. As a people's institution, they play a large role in the comprehensive development of villages. Rural cooperatives are people's institutions that, while having the characteristics of an economic unit, also have social values and norms and can reflect the group efforts of the cooperative members to achieve common goals and development. According to the stated necessity, the present research seeks to identify the obstacles to establishing and developing rural cooperatives in Gilan province.
 
Methodology
At first, the basic method was used to discover the obstacles to the creation and development of rural cooperatives and their pathology. In this study, according to the research problem, the interview technique (face-to-face, virtual, and telephone) was used to collect data. The statistical population and beneficiaries of rural cooperatives (academic experts, experts of cooperative offices, members of rural cooperatives, and villagers) were selected by snowball sampling method, and theoretical saturation was achieved by conducting interviews with 120 beneficiaries. Finally, the data collected from the interviews with the four groups mentioned above were entered into the MAXQDA software and were carefully reviewed several times. Next, in order to use the past research, a qualitative method based on the seven-step meta-combination method of  Sandelowski, Voils, and Barroso was used.
 
Results and discussion
In open coding, sentences or concepts related to obstacles were extracted and coded in the form of 410 items; of course, after combining the same codes, a total of 261 codes with different frequencies were identified. Therefore, similar concepts were coded in the form of identical codes. The results of the review of the relevant data in the form of open coding and the results of the open coding were categorized based on thematic inclusion, and broad classes were developed and presented in the form of axial coding. The result indicated that the five core categories of awareness, laws, socio-cultural, economic, and managerial institutions are the most critical obstacles to developing rural cooperatives in Gilan province. Examining the texts from the interview with the sample community in the MAXQDA software revealed that one of the most important issues mentioned is the economic topic, which has broad categories such as facilities, price, inflation, marketing, advertising, branding, etc.
Among the other issues mentioned by the experts is the social core category, which is categorized into 9 broad categories. The most important issue in the social and cultural field is the discussion of cooperation. However, at the top of all the listed obstacles, there is an institutional and management obstacle that has been the concern of many experts, and many codes and broad categories are included in this nuclear category. Experts have emphasized improper management and planning at the macro and micro levels. In line with the mentioned problems, there is also the discussion of laws and regulations, the most important of which are the rapid changes in the laws and the difficult process of granting licenses. Under this core category, we can mention two laws that can hinder the creation and development of rural cooperatives. Despite all these obstacles, it is necessary to have a complete understanding of village cooperatives to be used as a basis for planning. This issue is also one of the weaknesses of rural cooperatives. Unfortunately, the country has no consultation, awareness, training, or information about cooperatives, their benefits, legal processes, etc. The absence of this field, in addition to the weakness in the studies related to rural cooperatives, both in the fundamental and applied aspects, has caused rural cooperatives to remain at a very weak level in the country's macro economy.
 
Conclusion
The results show that the five core categories of awareness, laws, socio-cultural, economic, and managerial institutions are the most important obstacles to creating and developing rural cooperatives in Gilan province. In the institutional-management category, the most critical issue is proper planning at different levels. The existence of a tasteful, showy, and slogan-like view of the development of cooperatives has caused proper development for cooperatives in the whole country and, of course, in Gilan province. The presence of centralized planning and the lack of real participation of people in decision-making are the reasons for the non-implementation of the plans due to their non-compliance with the social realities of the villages of Gilan province. In the economic category, as mentioned, one of the most important issues is the banking facility, which many beneficiaries pointed out as not benefiting the villagers. It is necessary to mention that, of course, these facilities are necessary for the villagers, and it is their right. However, during the interviews, especially with the members of the cooperatives and the villagers, this issue was repeatedly mentioned as the only advantage of the cooperatives. In such a way, many cooperatives see cooperatives, work, and social welfare offices as banks that can pay their loans quickly and without problems. From this issue, the entanglement of the same categories can be inferred because if there is proper awareness and training and real planning and management at all levels, the benefits of cooperatives should grow in all aspects and benefit the villagers, not just the aspect of obtaining facilities.
Funding
This article is derived from a research project in Guilan Labour and Social Welfare Cooperative.
 
Authors’ Contribution
Authors contributed equally to the conceptualization and writing of the article. All of the authors approved thecontent of the manuscript and agreed on all aspects of the work declaration of competing interest none.
 
Conflict of Interest
Authors declared no conflict of interest.
 
Acknowledgments
 We are grateful to all the scientific consultants of this paper.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Local Society
  • Economic Development
  • Rural Cooperatives
  • Gilan Province
  1. برفی زاده، لیلا؛ غنیان، منصور و سواری، مسلم. (1401). شناسایی عوامل مؤثر بر موفقیت تعاونی‌های تولید روستایی در استان لرستان. اقتصاد فضا و توسعه روستایی، 11 (42)، 25-46.  DOI: 20.1001.1.23222131.1401.11.42.2.1 
  2. برقی، حمید و شایان، محسن. (1396). تحلیل عملکرد شرکت‌های تعاونی کشاورزی بر پایداری اشتغال روستایی. علوم جغرافیایی، 13 (27)، صص 20-1.
  3. بلالی، حمید؛ موحدی، رضا و نظری کمرودی، جلال. (1396). ارزیابی عوامل اثرگذار در بهبود عملکرد شرکت‌های تعاونی تولید روستایی در شهرستان سوادکوه. پژوهش‌های روستایی، 8 (4)، 577-590.  doi: 10.22059/jrur.2017.223877.1037
  4. جمینی، داود و شمس الدینی، علی. (1401). شناسایی مهم‌ترین اثرات سرمایه اجتماعی بر فعالیت تعاونی‌های روستایی استان فارس. مطالعات مدیریت توسعه سبز، 1 (1)، 163-174. doi: 10.22077/jgmd.2022.5666.1007
  5. حیدری، ساناز؛ مرادنژادی، همایون و صی محمدی، سمیره. (1401). تحلیل فرصت‌های کارآفرینانه بخش کشاورزی در تعاونی‌های روستایی (مورد مطالعه: استان ایلام). نشریه تعاون و کشاورزی، 11 (42)، 15-30.  DOI: 10.22069/jead.2021.19259.1502 
  6. خسروی پور، بهمن؛ آجیلی، عبدالعظیم و کاظمی، پرستو. (1401). تحلیل عوامل بازدارنده و پیش برنده توسعه تعاونی‌های تولید روستایی شرق کرمانشاه (سنقر، صحنه و کنگاور). جغرافیا و روابط انسانی، 5 (1)، 188-206.  doi: 10.22034/gahr.2022.350871.1730
  7. درویشی، محسن؛ شریف‌زاده، محمد شریف و عبدالله زاده، غلام‌حسین. (1396). واکاوی نقش شرکت‌های تعاونی روستایی در پیشبرد توسعه پایدار: رویکرد مسئولیت‌پذیری اجتماعی. فصلنامه روستا و توسعه، 20 (3)، 43-64.  DOI: 10.30490/rvt.2017.61251 
  8. رستگاری‌پور، فاطمه و توکلی، محدثه. (1399). بررسی عوامل مؤثر بر ایجاد انگیزه جهت خصوصی‌سازی شرکت‌های تعاونی روستایی در شهرستان تربت‌حیدریه. راهبردهای توسعه روستایی، 7 (4)، 469- 453.
  9.   https://doi.org/10.22048/rdsj.2021.264671.1901
  10. زارعی، قاسم و طریقت مهربانی، حامد. (1399). شناسایی و اولویت‌بندی عوامل مؤثر بر توسعه شرکت‌های تعاونی روستایی با استفاده از رویکرد ترکیبی در شهرستان سراب. پژوهش‌های روستایی، 11 (1)، 158-169.  doi: 10.22059/jrur.2019.286938.1390
  11. سلطانی مقدس، ریحانه و میرزاعلی، محمد. (1396). واکاوی اثرات اقتصادی-اجتماعی شرکت‌های تعاونی روستایی از دیدگاه روستاییان. برنامه‌ریزی رفاه و توسعه اجتماعی، 8 (30)، 103-67.  https://doi.org/10.22054/qjsd.2017.8010
  12. صفری، حسین؛ خسرو آریان فر و عباس ابراهیمی. (1388). عوامل مؤثر بر موفقیت شرکت‌های تعاونی مصرف برتر. فصلنامه تعاون و کشاورزی، 20 (212)، 33-51.  https://doi.org/10.22054/qjsd.2017.8010
  13. علیجانی، فاطمه؛ والدین اصل، سودا و محمدزاده نصرآبادی، مهناز. (1400). تحلیل و تبیین مؤلفه‌های مؤثر تعاونی‌های روستایی بر توسعه روستایی (مطالعه موردی استان اردبیل). تعاون و کشاورزی، 10 (38)، 83-62. https://doi.org 20.1001.1.27835464.1400.10.38.3.2
  14. فال سلیمان، محمود؛ میکانیکی، جواد؛ صادقی، حجت االله و دزگی، عالیه. (1392). بررسی نقش شرکت‌های تعاونی روستایی زنان در وضعیت اقتصادی و اجتماعی اعضاء (مطالعه موردی شرکت‌های تعاونی خوسف و خراشاد در استان خراسان جنوبی). برنامه‌ریزی فضایی، 3 (4)، 116-95. https://doi.org/ 20.1001.1.22287485.1392.3.4.8.1.
  15. فیروزآبادی، سید احمد؛ ایمانی جاجرمی، حسین و دباغی، حمیده. (1397). تعاونی‌های زنان روستایی، پتانسیلی برای کارآفرینی اجتماعی (مطالعه موردی: تعاونی زنان روستایی مهر آفرین ارم- شهرستان پاکدشت). زن در توسعه و سیاست، 16 (1)، 149-173.  doi: 10.22059/jwdp.2018.238461.1007241
  16. کاظمیه، فاطمه؛ عیدی، اسماء و اسمعیلی، صادق. (1402). شناسایی موانع توسعه شرکت‌های تعاونی روستایی شهرستان ارومیه. راهبردهای توسعه روستایی، 10 (1)، 21-35.  doi: 10.22048/rdsj.2022.324707.1997
  17. کریم، محمدحسین. (1394). چالش‌های شبکه‌های تعاونی روستایی ایران. اقتصاد فضا و توسعه روستایی، 4 (13)، ۱۷۳-۱۹۶.
  18.  doi: ‎ 10.18869/acadpub.serd.4.13.173
  19. کلانتری، خلیل؛ اسدی، علی؛ عادلی، محسن و محمدی، محمد. (1400). بررسی عوامل پیش برنده و بازدارنده موفقیت‌های تعاونی‌های کشاورزی استان البرز. تعاون و کشاورزی، 11 (41)، 216-192. https://doi.org/10.22034/ajcoop.2022.320016.1756
  20. میرزایی خورشیدی، خدیجه؛ شریف‌زاده، محمد شریف و عبدالله زاده، غلامحسین. (1398). ارزیابی ظرفیت‌های نهادی شرکت‌های تعاونی روستایی در شهرستان ساری. علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، 15 (2)، 117-101.
  21.  https://doi.org/10.22034/IAEEJ.2019.190290.1436
  22. Abate, G.T., Francesconi, G.N., & Getnet, K. (2014). Impact of agricultural cooperatives on smallholders’ technical efficiency: empirical evidence from Ethiopia. Annals of Public and Cooperative Economics, 85(2), 257-286. https://doi.org/10.1111/apce.12035
  23. Abebaw, D., & Haile, M. G. (2013). The impact of cooperatives on agricultural technology adoption: Empirical evidence from Ethiopia. Food Policy, 38, 82-91.  https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2012.10.003
  24. Alijani, F., Walidin Asl, S., & Mohammadzadeh Nasrabadi, M. (2019). Analysis and explanation of the effective components of rural cooperatives on rural development. Cooperative and Agriculture, 10(38), 62-83. DOI: 10.22034/ajcoop.2021.126283  [In Persian]
  25. Balali, H., Movahedi, R., & NazariKameroudi, J. (2017). Assessment of the factors affecting the performance of rural cooperatives in Savadkooh County, Mazandaran Province, Iran. Journal of Rural Research, 8(4), 577-590. DOI: 10.22059/jrur.2017.223877.1037  [In Persian]
  26. Barfizadeh, L., Ghanian, M., & Savari, M. (2023). Identify factors affecting the success of rural production cooperatives in Lorestan Province. Journal Space Economy & Rural Development, 11(42), 25-46. DOI: 20.1001.1.23222131.1401.11.42.2.1 . [In Persian]
  27. Barghi, H., & Shayan, M. (2016). Analysis of the performance of agricultural cooperative companies on the sustainability of rural employment. Geographical Sciences, 13(27), 1-20. . [In Persian]
  28. Barham, J., & Chitemi, C. (2009). Collective action initiatives to improve marketing performance: lessons from farmer groups in Tanzania. Food PolicyCollective Action for Smallholder Market Access, 34, 53-59. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2008.10.002
  29. Bijman, J., Iliopoulos, C., Poppe, K.J., Gijselinckx, C., Hagedorn, K., Hanisch, M., Hendrikse, G.W.J., Kühl, R., Ollila, P., Pyykkönen, P., & van der Sangen, G. (2012). Support for Farmers’ Cooperatives (Final Report). European Commission, p. 127. https://doi.edepot.wur.nl/245007
  30. Chagwiza, C., Muradian, R., & Ruben, R. (2016). Cooperative membership and dairy performance among smallholders in Ethiopia. Food Policy, 59, 165_173. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2016.03.005
  31. Darvishi, M., Sharifzadeh, M. S., & Abdollahzadeh, G. H. (2017). Analyzing the role of rural cooperatives in sustainable development: Corporate social responsibility approach. Village and Development, 20(3), 43-64. DOI: 10.30490/rvt.2017.61251 . [In Persian]
  32. Fallsolayman, M., Mikaniki, J., Sadeghi, H., & Dezgi, A. (2014). Evaluation of the role of rural women's participation in cooperative companies and its effects on social and economic status of members (case study: Khosf and Khorashad in South Khorasan Province). Spatial Planning, 3(4), 95-116. DOI: 20.1001.1.22287485.1392.3.4.8.1 . [In Persian]
  33. Fan, S., Brzeska, J., Keyzer, M., & Halsema, A. (2013). From Subsistence to Profit: Transforming Smallholder FarmsFood Policy Report. International Food Policy Research Institute, Washington, D.C.
  34. Filene, E. A. (1937). Consumer cooperatives in the United States. Madison, WI: University of Wisconsin Press.
  35. Firouzabadi, S. A., Imani Jajarmi, H., & Dabbaghi, H. (2018). Rural Women’s Cooperatives as a Potential for Social Entrepreneurship (Case Study: Mehr Afarin e Eram as a Rural Women's Cooperative). Woman in Development & Politics, 16(1), 149_173. DOI: 10.22059/jwdp.2018.238461.1007241 . [In Persian]
  36. Friedland, W. H., & Barton, L. (1994). Toward a new political sociology of agriculture. University of California Press.
  37. Henson, S. (2003). Cooperative Economics: Principles and Practices (1st ed.). Lexington, MA: Lexington Books.
  38. Heydari, S., Murad Nejadi, H., & Sai Mohammadi, S. (2022). Analysis of entrepreneurial opportunities in the agricultural sector in rural cooperatives (case study: Ilam Province). Cooperative and Agriculture, 11(4), 15-30. DOI: 10.22069/jead.2021.19259.1502 . [In Persian]
  39. Ismail, J., & Xianhua, W. (2013). Investigation and analysis on current situation of rural cooperative finance in Xinjiang. Procedia Computer Science, 17, 1266_1275. doi: 10.3934/math.20221146
  40. Jamini, D., & Shamsoddini, A. (2022). The effects of social capital on the activities of rural cooperatives in Fars Province. Green Development Management Studies, 1(1), 163-174. DOI: 10.22077/jgmd.2022.5666.1007. [In Persian]
  41. Jensen-Auvermann, T., Adams, I., & Doluschitz, R. (2018). Trust—Factors that have an impact on the interrelations between members and employees in rural cooperatives. Journal of Co-operative Organization and Management, 6(2), 100-110. 110. DOI: 10.1016/j.jcom.2018.09.001
  42. Ji, C., Jin, S., Wang, H., & Ye, C. (2019). Estimating effects of cooperative membership on farmers’ safe production behaviors: evidence from pig sector in China. Food Policy, 83, 231-245. DOI: 10.1016/j.foodpol.2019.01.007
  43. Kalantari, Kh., Asadi, A., Adeli, M., & Mohammadi, M. (2021). Investigation of factors promoting and inhibiting the success of agricultural cooperatives in Alborz province. Cooperation and Agriculture, 11(41), 192-216. DOI: 10.22034/ajcoop.2022.320016.1756 . [In Persian]
  44. Karim M H. (2015) Challenges of Iran's Rural Cooperative Networks. Space economy and rural development; 4 (13):173-196. ‎ 10.18869/acadpub.serd.4.13.173  .[In Persian]
  45. kazemiyeh, F., Eidi, A., & Esmaili, S. (2023). Identifying barriers to the development of rural cooperatives in Urmia. Rural Development Strategies, 10(1),21_35 . DOI: 10.22048/rdsj.2022.324707.1997 . [In Persian]
  46. Khosravipour, B., Ajili, A., & Kazemi, P. (2022). Analysis of factors preventing and promoting the development of rural production cooperatives in the east of Kermanshah (Songhor, Sahne and Kangavar). Geography and Human Relationships, 5(1), 188_206. DOI: 10.22034/gahr.2022.350871.1730 . [In Persian]
  47. Ma, W., & Abdulai, A. (2016). Does cooperative membership improve household welfare? Evidence from apple farmers in China. Food Policy, 58, 94-102. DOI: 10.1016/j.foodpol.2015.12.002
  48. Mirzaei Khorshidi, Kh., Sharifzadeh, M. S. H., & Abdollahzadeh, G. H. (2018). Evaluation of the institutional capacities of rural cooperative companies in Sari city. Agricultural Extension and Education Sciences of Iran, 15(2), 101-117. DOI: 10.22034/iaeej.2019.190290.1436 . [In Persian]
  49. Mojo, D., Fischer, C., & Degefa, T. (2017). The determinants and economic impacts of membership in coffee farmer cooperatives: recent evidence from rural Ethiopia. Journal of Rural Studies, 50, 84-94. DOI: 10.1016/j.jrurstud.2016.12.010
  50. Ostrom, E. (1990). Governing the commons: The evolution of institutions for collective action. Cambridge University Press. DOI: 10.1017/CBO9780511807763
  51. Poole, N. (2017). Smallholder Agriculture and Market Participation/Nigel Poole. Rugby, Warwickshire: Food and Agriculture Organization of the United Nations and Practical Action Publishing. DOI: 10.3362/9781780449401
  52. Putnam, R. D. (2000). Bowling alone: The decline of American community. Simon & Schuster.
  53. Rasregaripur, F., & Tavakoli, M. (2021). Investigating the effect of effective factors on motivating the privatization of rural cooperatives in Torbat Heydarieh city. Rural Development Strategies, 7(4), 453_469. DOI: 10.22048/rdsj.2021.264671.1901 . [In Persian]
  54. Safari, H., Arianfar, K. H., & Ebrahimi, A. (2008). Factors affecting the success of top consumer cooperatives. Cooperative and Agriculture, 20(212), 33_51. https://doi.org/10.22054/qjsd.2017.8010 [In Persian]
  55. Sandelowski, M., Voils, C. I., & Barroso, J. (2007). Comparability work and the management of difference in research synthesis studies. Social Science & Medicine, 64(1), 236_247. DOI: 10.1016/j.socscimed.2006.09.015
  56. Soltanimoghadas, R., & Merzaali, M. (2017). Examining Socioeconomic Impacts of Rural Cooperatives from Villagers Perspective (Case Study: Gonbad Kavus City). Social Development & Welfare Planning, 8(30), 67-103. DOI: 10.22054/qjsd.2017.8010 . [In Persian]
  57. Weber, B. (2004). The cooperative advantage: How cooperatives succeed in the global economy. Routledge.
  58. World Bank. (2020). Poverty and shared prosperity 2020: Reversals of fortune. The World Bank. https://doi.org/1596/10/978-1-4648-1602-4
  59. Wynne-Jones, S. (2017). Understanding farmer co-operation: Exploring practices of social relatedness and emergent affects. Journal of Rural Studies, 53, 259-268. DOI: 10.1016/j.jrurstud.2017.02.012.
  60. Zarei, Q., & Tariqat Mehrabani, H. (2020). Identification and prioritization of factors influencing the development of rural cooperatives using a combined approach in Sarab County. Journal of Rural research, 11(1), 158-169. https://doi.org/10.22059/jrur.2019.286938.1390 . [In Persian]
  61. Zhang, H., Wang, Z., Liu, J., Chai, J., & Wei, C. (2022). Selection of targeted poverty alleviation policies from the perspective of land resources-environmental carrying capacity. Journal of Rural Studies, 93, 318-325. DOI: 10.1016/j.jrurstud.2019.02.011
  62. Zheng, S., Wang, Z., & Awokuse, T. O. (2012). Determinants of producers' participation in agricultural cooperatives: Evidence from Northern China. Applied Economic Perspectives and Policy, 34(1), 167-186. DOI: 10.1093/aepp/ppr044