تعیین‌کننده‌های اقتصادی و اجتماعی ناامنی غذایی کشاورزان در مناطق روستایی: مطالعه موردی دهستان خیر شهرستان استهبان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش اقتصاد کشاورزی دانشگاه شیراز

2 بخش اقتصاد کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

10.22059/jrur.2024.364623.1869

چکیده

امنیت‌غذایی یکی از با اهمیت‌ترین نیازهای فردی است که در قالب نیازهای اصلی هر خانوار در جامعه مطرح است. در مطالعه پیش‌رو ابتدا ناامنی‌غذایی خانوارهای روستایی ساکن در دهستان خیر واقع در شهرستان استهبان و منطقه جنوبی دریاچه بختگان با استفاده از شاخص مقیاس نا امنی غذایی خانوار از بعد دسترسی (HFIAS) بررسی شد. سپس تعیین‌کننده‌های ناامنی غذایی در خانوارهای مورد مطالعه با استفاده از روش تخمین پروبیت ترتیبی مشخص شدند. بر اساس فرمول ککران نمونه‌ای شامل ۳۵۰ بهره‌بردار کشاورز تعیین و داده‌های و اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری در سال 1401 جمع آوری شد. نتایج نشان دهنده این است که ناامنی‌غذایی از یک خانوار به خانوار دیگر و از یک روستا به روستای دیگر به طور قابل توجهی متفاوت است. همچنین نتایج نشان می‌دهد که خانوارهای بهره‌بردار کشاورز در در روستاهای خانه‌کت و قشم‌قاوی از نظر قرارگرفتن در گروه ناامنی‌غذایی شدید در این روستاها نسبت به سایر روستاها درصد بیشتری (۸۴/۳۵ درصد) را به خود اختصاص داده است. روستای لای‌خرمی از نظر امنیت‌غذایی در بهترین شرایط (۱۰۰درصد امنیت‌غذایی) می‌باشد. بر اساس نتایج به دست آمده از روش پروپیت رتبه‌ای متغیرهای سن، تعداد اعضای خانواده، تحصیلات، دسترسی به زیرساخت‌ها، داشتن توانایی پس‌انداز، وام بانکی، درآمد خارج از مزرعه تاثیر معنی‌دار بر گروه‌های مختلف امنیت و ناامنی غذایی داشته است. در مقابل متغیر دریافت یارانه، تاثیر معنی‌داری بر ناامنی‌غذایی در منطقه مورد مطالعه ندارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات



مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 10 اسفند 1402
  • تاریخ دریافت: 08 شهریور 1402
  • تاریخ بازنگری: 24 آذر 1402
  • تاریخ پذیرش: 13 بهمن 1402