سنجش ظرفیت محیط روستاهای شهرستان ماسال برای توسعه گردشگری کشاورزی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، گروه جغرافیای انسانی، دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران، تهران، ایران.

2 استاد، گروه جغرافیای انسانی، دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران، تهران، ایران.

3 دانشیار، گروه جغرافیای انسانی، دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران، تهران، ایران.

4 استاد،گروه جغرافیای انسانی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران.

چکیده

گردشگری کشاورزی یکی از اشکال گردشگری روستایی است که در گروه گردشگری خاص یا جایگزین قرار می‌گیرد. امروزه گردشگری کشاورزی در جهان به‌عنوان راهبردی برای بهبود اوضاع اقتصادی، اجتماعی و زیستی روستاها تلقی می‌گردد. این پژوهش با هدف سنجش ظرفیت محیط روستاهای شهرستان ماسال برای توسعه گردشگری کشاورزی با تکیه بر 6 شاخص؛ چشم‌انداز جاذبه‌های طبیعی، چشم‌انداز جاذبه‌های انسان‌ساخت، ظرفیت گردشگرپذیری، امکانات اقامتی و تفریحی، امکانات و خدمات زیرساخت، آثار تاریخی - فرهنگی، تلاش می‌کند تا وضعیت کلی روستاهای شهرستان ماسال را ازنظر امکان شکل‌گیری و توسعه گردشگری کشاورزی در آن‌ها ارزیابی نموده و مستعدترین نواحی را مشخص نماید.‌ جامعه آماری شامل تمام نقاط روستایی شهرستان ماسال است. شهرستان ماسال دارای 108 نقطه روستایی بوده که بر اساس نمونه‌گیری در مطالعات توصیفی، 20 درصد روستاها، یعنی 20 روستا با توجه به موقعیت قرارگیری نسبت به شاخص ارتفاع - توپوگرافی (جلگه‌ای، کوهپایه‌ای و کوهستانی) به‌عنوان نمونه مشخص شده‌اند. این پژوهش، کاربردی و دارای رویکرد کمی است و برای تحلیل داده‌ها از مدل‌های تصمیم‌گیری چندشاخصه (MADM) با روش‌های غیرجبرانی DEMATEL, ANP به‌صورت ترکیبی و با عنوان ANP-DEMATEL و نرم‌افزار MATLAB استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که مناطق روستایی شهرستان ماسال از ظرفیت خوبی برای توسعه گردشگری کشاورزی برخوردار هستند و این امر در نواحی کوهپایه‌ای و جلگه‌ای با شدت بیشتر و در نواحی کوهستانی با توجه به کمبود امکانات و نبود سکونت دائمی با شدت کمتری جریان دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Agricultural Jihad of Guilan Province, (2016). Agricultural census data, 2016
Amiri,  S. Ehsanifar T. Naderi N and Rostami F.(2016). A Conceptual Model for Assessing the Impact of Agritourism on Rural Entrepreneurship Development, Journal of Entrepreneurship in Agriculture, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Vol. Third, the first issue.
Balezentis, T. Krisciukaitiene, I. balezentis, A. Garland, R(2012). Rural tourism development in lithuania (2003-2010)-A quantitative analysist tourism management perspectives 2-3,pp.1-6.
Borlikar R.R.Y.Venkatrao, (2015). Theory of Agritourism and its Practice in india Zenith. International Journal of Multidisciplinary Research, ISSN 2231-5780 Vol.5  (8), AUGUST  (2015), pp. 33-41.
Bowler, I. R., Clark, G. Crockett, A, Ilbery, B, Shaw, A. (1996). The Development of Alternative Farm Enterprises: A Study of Family Labour Farms in the Northern Pennines of England. Journal of Rural Studies. Vol. 12, No. 3, pp. 285-295. 1996. ISSN: 0743-0167.
Demonja .D & Bacac . R. (2011). Agritourism Development in Croatia, Studies in Physical Culture and Tourism, Institute for International Relations, Zagreb, Croatia vol. 18, no. 4, 2011
Eftekhari, A. Badri S.A. (2013).The Theory Basics of Model Development of Sample Village, Gilan Governorate, Deputy of Coordinator of Development Affairs Rural Affairs and Councils. Printing Times: First.
Fakhimzadeh, H. Khatibi, M.R. (2016). Agritourism, New Horizons in the Development of Tourism and Agriculture. Javid Ealm Publications, Tehran.
Fleischer, A. and Tchetchik, A. (2005). Does rural tourism benefit from agriculture?’, Tourism Management, Vol 26, No 4, pp 493–501.
Ghadiri Masoum, M., Sezalaji, A., Pazaki, M. (2010). Sustainable Tourism (Rural and Tribal), Tehran University.
Hafez Nia, MR. (2010). An Introduction to Research in Humanities, Tehran, Khome Publications.
Hatley, L. (2009). The nature of agritourism in the Buffalo City Municipality. Dissertation,Cape Penisula University of Technology. Business, International Journal of Multidisciplinary Research, ISSN 2231-5780 Vol.5  (8), AUGUST  (2015), pp. 33-41 Online available at.
Heidari S. (2012). Analysis of Barriers to Tourism Development, Sardabeh, Ardabil Township, Geography Quarterly and Environmental Studies, No. 81-68.
Heidari, Z. (2013). Local Community Participation in Agricultural Tourism Planning (Case Study: Rural Areas of Central Tonekabon County). Master Thesis. University of Tehran . Faculty of Literature and Humanities. Department of Geography. Geography and Rural Planning. Supervisor: Seyed Ali Badri.
Imani, SF. (2011). Feasibility study of agro-tourism attractions of the northern Roodpey district, central part of the Township of Sari, dissertation for obtaining a master's degree in geography group, orientation, Islamic Azad University , Central Tehran Branch.
Iran Statistics Center, (2017). Census Data, Spatial Information Section
Kaswanto, N.N. (2015). Land suitability for agrotourism through agriculture, tourism, beautification and amenity (ATBA) method. Procedia Environmental Sciences, 24 ,35 – 38.
Khatami Firouzabadi, M.A. (2015). Multi-criteria Decision Making, Methods and Approaches, First Edition, Tehran, Publisher, Sharbiani.
Langworthy A. and Hackett T. (2000). Farming real estat challenge and opportunities for agribusiness in the urban fringe-yarra valley region, Swinburne Unniversity oftechnology.Melborn.
Lopez, E.D. Garcia, F. C. (2006). Agrotourism, Sustainable Tourism and Ultraperipheral Areas: The case of Canary Islands. PASOS Revista de Turismo y Patrimonio Cultura 4: 85 -97.
Lupi,C. Giaccio, V. Mastronardi,L. Giannelli,A. Scardera, A. (2017). Exploring the features of agritourism and its contribution to ruraldevelopment in Italy, Land Use Policy 64 (2017) 383–390.
Mahaliyanaarachchi, R.P, (2017). Agrotourism Segment of Rural Tourism, Department of Agribusiness Management, Faculty of Agricultural Sciences, Sabaragamuwa University of Sri Lanka Belihuloya. 2017.
Mason, C. and O’Mahoney, B. (2007). On the Trail of Food and Wine: The Tourism Search for Meainingful Experience. Annual of tourism Research39 (1)171-196.
Noroozi, A, Fathi, E. (2017). Evaluation of Abilities of Agritourism Development and Determining Its Adoption in the Target Society (Farmers and Tourists) in Lenjan, Geography and Development ,Number 51 , Pages: 240-221.
Naidu Karri.G. (2016). Scope of Agritourism in India”  (With reference to development, challenges, Extension & Advisory Services) Submitted in partial fulfilment of the requirments for the Post Graduate Diploma in Management ( Agriculture) Under the guidance of: Dr. S.K.Soam ,Principal Scientist,  Head, ICM Division, NAARM & Dr. Rasheed Sulaiman V Director, CRISP ICAR- National Academy of Agricultural Research Management Rajendranagar, Hyderabad.
Ollenburg, C. (2007). Farm tourism in Australia: A family business and rural studies perspective. PhD thesis, Griffith University, Australia, Available at: http://www4.gu.edu.au:8080/adt-root/uploads/ approved/adt-QGU20070717.165555/public/01 Front.pdf (Accessed 7 June 2012.)
Planning and Budget Organization of Guilan province, (2016). Guilan Province Census 2016. Land and Climate Section
Postma, A. (2006). An Approach for integrated development of quality tourism. In Flanagan, S., Ruddy, J., Andrews, N. (2002) Innovation tourism planning. Dublin: Dublin Institute of Technology: Sage.
Qaragoslou, B, Islami .SY, (2017). place in agricultural tourism; case study, Tuscany, Italy5th.International Congress on Civil Engineering , Architecture and Urban Development 26-28 December 2017, Shahid Beheshti University , Tehran , Iran.
Rezaei M. (2015). Feasibility study of the implementation of the plan of agritourism in Nazwan natural park in Isfahan, Master's thesis of geography, Department of Urban Planning, Isfahan University.
Rezvani MR,  Najarzadeh M, Torabi  ZA, (2016). Challenges and Issues of Development of Agricultural Tourism; Case Study: Shahrood Rural Areas. Article 2, Volume 11, Issue 36, pp. 84-61.
Roberts .LM. Deery, M. (2008). Trends in Food Safety Management in Victoria, Australia May 2008. International Journal of Contemporary Hospitality Management 16(3) DOI: 10.1108/09596110410531131 SourceOAI
Salehi Fard, M. (2011). Rural Tourism, Fundamentals of Planning and Structural Projects, First Edition, Tehran, Katibeh Publishing.
Schaneman, Angela.(Accessed in 2010).Nebraska’s Guid to Agritourism & Ecotourism Delelopment. The Nebraska Department of economic Development, Division of travel and tourism lincoin NE.
Singh Bagi , Faqir  and Richard J. Reeder, (2012). Factors Affecting Farmer Participation in Agritourism, Volume 41, Issue 2 August 2012 , pp. 189-199.
Spillane, James. (1994). Ekonomi Pariwisata, Sejarah dan prospeknya.Yogyakarta: Kanisius.
Su, B. (2011). Rural Tourism in China. Tourism Management, 32 (6): 1438–1441.
Sznajder, M., Przezborska, M., & Scrimgeor,F. (2009). Agritourism. USA, CABI north American office.
Tew, C. and Barbieri, C. (2012). The perceived benefits of agritourism: The provider’s perspective, Tourism Management, (33):215-224
Valdivia, C., and Barbieri, C. (2014). Agritourism as a sustainable adaptation strategy to climate change in the Andean Altiplano. Tourism Management Perspectives, 11: 18-25.
Varkani, A.M, (2012). Agri-tourism Feasibility Study from the Viewpoint of Local Community, Case Study of Barzak Sector of Kashan, Thesis for Master Degree, Supervisor, Ismail Ghaderi, Faculty of Literature and Humanities, Department of Geography , Islamic Azad University, Central Tehran Branch, Geography of Tourism Planning.