تبیین عوامل مؤثر و چالش‌های پیش روی توسعه زنجیره ارزش گوشت گوسفند در استان لرستان

نوع مقاله : مقاله برگرفته از پایان نامه

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

2 استادیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

چکیده

امروزه رقابت جهانی، تغییر بازار و فناوری‌های جدید با ایجاد زنجیره‌های ارزش منجر به ارزش افزایی در محصولات تولیدی شده است. هدف از ایجاد زنجیره‌های ارزش بخصوص در بخش دامپروری، بهبود عملکرد، کاهش هزینه‌های عملیاتی و آشکار کردن فرصت‌های نهفته در کسب‌وکار است. از این ‌رو در تحقیق حاضر به بررسی عوامل مؤثر و نیز چالش‌های پیش روی زنجیره ارزش گوشت گوسفند پرداخته شد. رویکرد کلی پژوهش تحقیق آمیخته با راهبرد طرح متوالی بود. جامعه موردبررسی در دو بخش کیفی و کمی به‌صورت جداگانه موردبررسی قرار گرفت. در بخش کیفی 43 نفر به‌صورت هدفمند و گلوله برفی انتخاب و در بخش کمی 382 نفر به با روش خوشه‌ای و تصادفی انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد مشکلات اجتماعی 21/24 درصد، مشکلات مدیریتی 21/41 درصد، مشکلات مالی 67/8 درصد و مشکلات فنی 67/6 درصد واریانس چالش‌های پیش ‌روی توسعه زنجیره ارزش گوشت گوسفند در استان لرستان را تبیین می‌کنند. مدل‌سازی معادله‌های ساختاری تعاملی در نرم‌افزار SMART-PLS3 نشان داد معیارهای کلی نیکویی برازش تحلیل عامل تأییدی، نشان‌دهنده برازش متوسط مدل اندازه‌گیری متغیرهای چالش‌های پیش روی توسعه زنجیره ارزش گوشت گوسفند بود. سپس مدل اندازه‌گیری نشان داد عامل اقتصادی، سیاست‌های دولت و فناوری اطلاعات با ضریب تعیین 35 درصد بیش‌ترین نقش را  توسعه زنجیره ارزش گوشت گوسفند در استان لرستان دارد. در این راستا در تحقیق حاضر راهکارهای کاهش هزینه‌های زنجیره تولید گوشت گوسفند از رهگذر سیاست‌های دولتی و با به‌کارگیری فرصت‌های نهفته در فناوری اطلاعات و ارتباطات ارائه شده است.

کلیدواژه‌ها


Afsharpour, M., Mehrabi Basharabadi, H., & Pahlavani, M. (2014). [Investigating the impact of the development of transportation infrastructure on the added value of the agricultural sector. (Persian)]. Agricultural Economics Research, 6(22), 115-134.   
Ahmadi Jalali Moghadam, M. (2013). Evaluation of value chain and Analysis of competitive position of kiwi in Guilan Master Thesis. University of Kurdistan Faculty of Agricultural. Department of Agricultural Economics. Supervisor: Mahmoud Haji Rahimi.
A.Kemper, J. (2020). Motivations, barriers, and strategies for meat reduction at different family lifecycle. stages,Appetite, 150, 1-39.
Alemayehu, K. (2011). Value chain assessment of beef cattle production and marketing in Ethiopia: Challenges and opportunities of linking smallholder farmers to the markets, Livestock  Research for Rural Development, 23(12):1-7.
Ansari Ranani, Gh., & Ghasemi Namaghi, M. (2010). Evaluating knowledge management effect on differentiation competitive strategy creation via organization value chain. Transformation Management Journal, 1(2), 1-20.
Azadi Abdoli, H., Ghanian, M., Khosravi Pour, B., & Yazdanpanah, M. (2015). Determining structures related to Livestock job satisfaction using case study path analysis: Kuhdasht County.  Rural Research, 4, 857-874.
Buncic, S., Alban, L., & Blagojevic, B. (2019). From traditional meat inspection to development of meat safety assurance programs in pig abattoirs – The European situation. Food Control, 106.
Cohen, L., Manion, L., & Morrison, K. (2004). Research Methods In Education. Londonand New York,  figth Edition.
Dashti, Q., Jangjoo Tazehkand, A., & Ghahramanzadeh, M. (2015). The effect of government support policies on productivity changes of red meat production factors in Iran. Journal of Animal Science Research, 25(3), 33-45.
Dehkordi, A. (2011). Introduction of designs and models in mixed research method. Strategy, 60, 217-234.
Du Plessis Scheepers Jordaan, D. (2017). Agribusiness value-chain risk, fragility and coordination strategies: Case studies of South African value chains. Master Thesis.Kirsten. Department of Agricultural Economics, Extension and Rural Development, Faculty of Natural and Agricultural Sciences, University of Pretoria, Pretoria, South Africa. Supervisor : Prof Johann F.
Essang, T., Woin, N., & Badeboga, E. A. (2003). Strategies et comportements des acteurs économiques de   la filière oignon. “Strategies and behaviors of the economic actors of the onion's chain”. Ed. J Y Jamin., Boukar S L. et Floret C. Savanes africaines : des espaces en mutation, des acteurs face à de  nouveaux défis. Actes du colloque, mai 2002, Garoua, Cameroun. 10p.
Fearne, A., Soosay, C., Stringer, R., Umberger, W., Dent, B., Camilleri, C., Henderson, D., & Mugford, A. (2009). Sustainable Value Chain Analysis: a case study of South Australian Wine. Primary Industries and Resourse SA, 1-47.
Feller, A., Shunk, D., & Callarman, T. (2006). Value Chain Supply Chains. BpTrends, March, pp: 1-7.
Guba, E. G., & Lincoln, Y. S. (1981). Effective evaluation: improving the usefulness of evaluation results through responsive and naturalistic approaches. San Francisco, CA, Jessey- Bass.
M. Roba, G., A. Lelea, M., Hensel, O., & Kaufmann, B. (2018).Making decisions without reliable  information: The struggle of local traders in the pastoral meat supply chain, Food Policy, 76: 33-43.
Miehlbradt, A. (2007). Emerging uses of value chain analysis. 8th Annual Seminar on Developing Business service markets and value chains. Www.value-chains.org. [Accessed, August, 2011].
Miller, H. G., & Mork, P. (2013). From data to decisions: a value chain for big data. IT Professional, 15(1), 57-59.
Nidumolu, U., Lim-Camach, L., Gaillard, E., Hayman,P. & Howden, M .(2018). Linking climate forecasts to rural livelihoods: Mapping decisions, information networks and value chains. Weather and Climate Etremes.27, 826-857.
Roduner, D. (2005). Value-chains: What is behind this, new key word? And what is the role of development agencies in value chain development in developing countries? Rural Development News, 2.10-15.
Sánchez-Macías, D., Barba-Maggi, L., Morales-delaNuez, A., & Palmay-Paredes, J. (2018). Guinea pig for meat production: A systematic review of factors affecting the production, carcass and meat quality. Meat Science, 143, 165-176.
Sporleder, T.L., & Boland, M.A. (2011). Exclusivity of agrifood supply chains: Seven fundamental economic characteristics. International Food and Agribusiness Management Review, 14(5).
Synnove Moulton, A. (2015). The Potential for Improving Smallholders' Livelihoods in Zanzibar: A Cas Study of a Local Value-Chain of Goat Meat. Master Thesis. Norwegian University of Life Sciences.Faculty of Social Sciences. Department of International Environment and Development Studies. Supervisor: Lars Olav Eik. 
Pourghasem, F., Pourjavid, S., & Ali Beigi, A. (2013). A Study of Effective factors the Nutrition of Villagers in Kermanshah. Rural Research, 4(2), 347-364.
Van den Berg, M., Boomsma, M., Cucco, I., Cuna, L., Janssen, N., Moustier, P., Prota, L., Purcell, T., Smith, D., & van Wijk, S. (2008). Making value chains work better for the poor: a toolbook for practitioners of value chain analysis. Cambodia, UWA Publishing. 
Van der Merwe, M. (2012). Evaluating traceability systems within the South African sheep meat supply chain. Master's Thesis. supervisor:Johann Kirsten. Department of Agricultural Economics. Extension and Rural Development Faculty of Natural and Agricultural Science. University of Pretoria. South Africa.
Zhang, H., Wang, J., & Martin, W. (2018). Factors affecting households' meat purchase and future meat consumption changes in China: a demand system approach. Journal of Ethnic Foods, (5)1, 24-32.