شناسایی و تحلیل موانع توسعه کارآفرینی برای مدیریت پسماندهای کشاورزی در نواحی روستایی (موردمطالعه: پسماند محصول برنج در استان گیلان)

نوع مقاله : مقاله برگرفته از پایان نامه

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه جغرافیای انسانی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

2 استاد، گروه جغرافیای انسانی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

3 استادیار، گروه جغرافیای انسانی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

پسماند برنج ازجمله پسماندهای مهم کشاورزی است که در استان گیلان به‌وفور یافت می‌شود و یکی از منابع بالقوه برای تأمین خوراک دام است. خوراک دام نیاز ضروری دامداران است و بخش عمده آن در حال حاضر از خارج کشور وارد می‌شود. پسماندهای فراوان برنج و نیاز دام‌ها به علوفه، فرصت مناسبی برای کارآفرینی در این بخش را فراهم آورده است. این پژوهش با رویکرد کمی و جهت‌گیری کاربردی با هدف شناسایی و تحلیل موانع توسعه کارآفرینی در زمینه استفاده از کلش برنج به‌عنوان خوراک دام انجام شده است. جامعه آماری تحقیق 180 هزار بهره‌بردار برنج است که ازطریق نمونه‌برداری تصادفی، 400 بهره‌بردار از 40 روستا و در هر روستا 10 بهره‌بردار به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه محقق ساخته و برای تحلیل داده‌ها از تحلیل عاملی استفاده شده است. نتایج نشان می‌دهد عامل امکانات و شرایط طبیعی شامل متغیرهای رطوبت بالا، بارندگی‌های موسمی، کمبود انبار و ماشین‌آلات با مقدار ویژه 5/2 و واریانس 9/30 درصد، عامل فرهنگی - اجتماعی شامل متغیرهای آگاهی، آموزش، ضعف مدیریت با مقدار ویژه 93/1 و واریانس 4/11 درصد، عامل مالی شامل متغیرهای هزینه و کمبود سرمایه با مقدار ویژه 36/1 و واریانس 7/8 درصد و میزان مالکیت شامل متغیرهای تعداد دام و میزان زمین با مقدار ویژه 26/1 و واریانس 5/6 درصد از مهم‌ترین عوامل بازدارنده توسعه کارآفرینی کلش به‌عنوان خوراک دام هستند. درنتیجه با رفع موانع فوق، کارآفرینی در این بخش قابل توسعه است و  علاوه بر حفظ محیط‌زیست، مشکل تأمین خوراک دام استان تا حدودی نیز قابل‌رفع خواهد بود.

کلیدواژه‌ها


Agricultural Jihad Organization of Guilan Province. (2020). Statistics and Information Technology Department and Network Equipping.
Agricultural Jihad Organization of Isfahan Province. (2020). Agricultural Extension Coordination Management.
Anonymous. (2011). Evaluation the farm yield of rice harvest combines in direct harvesting operation and comparison it to indirect harvesting operation. The final report of the research project in Rice Research Institute in Iran. 
Azizi, M. (2004). Reduction of horticultural waste in the post-harvest period. The first conference on methods for preventing the waste of national resources Tehran, Academy of Sciences of the Islamic Republic of Iran: page 1-10.
Barana D, Salanti A, Orlandi M, & Zoia, L. (2016). Biorefinery process for the simultaneous recovery of lignin, hemicelluloses, cellulose nanocrystals and silica from rice husk and Arundo Donax. Ind. Crop. Prod. 86:31–39. [Google Scholar].
Bakker, R.R., Jenkins, B.M. (2003). Feasibility of collecting naturally leached rice straw for thermal conversion. Biomass and BioenergyVol. 25, (6), pp: 597–614.
Bernard A.G. (2020). Utilization of waste straw and husks from rice production: A review. Journal of Bioresources and Bioproducts Volume 5, Issue 3, August 2020, Pages 143-162.
Bijay-Singh, Shan Y. H., Johnson-Beebout S. E., Yadvinder-Singh, & Buresh R. J. (2008). Crop residue management for lowland rice-based cropping systems in Asia. Advances in Agronomy, 98, 117-187.
Daniel, J., Drake, G.N., & Larry, F. (2019). Feeding Rice Straw to Cattle.  Publication 8079 University of California Division of Agriculture and Natural Resources.http://anrcatalog.ucdavis.edu. ISBN 978-1- 60107-255.
Davies, WP. (2015). Challenges of  Rice Straw  Agribusiness Development: An Entreprenur’s Perspective. WEI International Academic Conference Proceeding.
Ghasemi Zolpirani, R. (2013). Investigation of air pollutants caused by burning rice straw in farms of Guilan province. The first national conference on environment, energy and bio-defense.
Jayanegara, A., Tjakradidjaja, A.S., Sutardi, T. (2018). Fermentabilitas dan kecernaan in vitro ransum limbah agroindustri yang disuplementasi kromium anorganik dan organik. Med Pet. Available via. http://medpet. Journal.ipb.ac.id/index. php/mdiapeternakan/article/view/859/ 240. (Accessed on October 20, 2018) [Google Scholar].
Kamla, M. (2015). Pretreated rice straw as an improved fodder for ruminants-An overview. Journal of Applied and Natural Science 7 (1): 514 – 520.
Khosravani, F., Pezeshki Rad, GH., & Farhadian, H. (2014). Investigating the status of agricultural wastes and wastes and providing management strategies in order to achieve the goals of sustainable development, Journal of Science Promotion, No. 6.
Li, Z.P., Wright ADJ, Liu HL, Bao K, Zhang TT, Wang KY, et al. (2015). Bacterial community composition and fermentation patterns in the rumen of sika deer (Cervus nippon) fed three different diets. Microb. Ecol. 69:307–318. [PubMed] [Google Scholar].
Malik, K., J. Tokkas, R.C. Anand, & Kumari, N. (2015). Pretreated rice straw as an improved fodder for ruminants-An overview. J. Applied Nat. Sci., 7: 514-520.  
Mohinder, B., Manju, W. (2017). Utilization of rice straw as livestock feed. Ind.ian Farw.ing 67 (07): 27-29.
Rosmiza M. Z., Davies W. P., Rosniza Aznie, C. R., Mazdi, M., Jabil, M. J., Wan Toren, W. Y., & Che Rosmawati, C. M. (2014). Farmers’ participation in rice straw-utilisation in the MADA region of Kedah, Malaysia. Mediterranean Journal of Social Sciences, 5(23), 229-237.
Rosmiza, M. Z., Davies, W. P., Rosniza Aznie, C. R., Mazdi, M., & Jabil, M. J. (2014). Farmers’ knowledge on potential uses of rice straw: an assessment in MADA and Sekinchan, Malaysia. Geografia Malaysian Journal of Society and Space, 5, 30-43.
Satlewal, A., Agrawal, R., Bhagia, S., Das, P., & Ragauskas, A.J. (2018). Rice straw as a feedstock for biofuels: Availability, recalcitrance and chemical properties. Biofuels Bioprod. Biorefin., 12: 83-107.
Sarnklong, C., Cone, J.W., Pellikaan, W.F., & Hendriks, W.H. (2010). Utilization of rice straw and different treatments to improve its feed value for ruminants: A review. Asian-Aust. J. Anim. Sci., 23: 680-692.
Shawky, B. T., Mahmoud, M. G., Ghazy, E. A., Asker, M. M. S. & Ibrahim, G. S. (2011). Enzymatic hydrolysis of rice straw and corn stalks for monosugars production. J. Gen. Eng. Biotechnol. 9, 59–63. [Google Scholar].
Sheikh, G.G., Ganai, A.M., Reshi, P.A., Bilal, S., Mir, S., & Masood, D. (2018). Improved paddy straw as ruminant feed: A review. Agric. Rev., 39: 137-143.
Sirajuddin, S.N.A., Asnawi, S., Syawal, M.J. (2016). Response of cattle breeders to ricestraw silage in Soppemg Regency, South Sulwesi Province. J. America-Eurasian Sustainable Agriculture, 10 (3): 33.
Sudrajat, E., Baba, S., & Amrawaty, A. (2020). Factor analysis in the adopting of utilization of rice straw waste as feed in South Bontonompo district, Gowa regency. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 492 (2020) 012144.
Tavala, A. (2008). Investigating the use of rice waste, especially straw, for the development of sustainable agriculture. Third National Congress on Recycling and Use of Renewable Organic Resources in Agriculture, Isfahan.
Wang, R., Yang, L. (2011). The research of livestock capacity of rangeland ecosystem in HulunBuir. Adv Mat Resrch. 2011; 365:110–14
Yasoori, M., Qureshi, A., & Vatankhah, Zh. (2015). Analysis of Barriers and Strategies for Rural Women's Entrepreneurship Development (Gorab Pas Fooman District), Rural Research, Volume 6, Number 2, pp. 342-323.